Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
Fax: +36-1/342-2985
E-mail: [|]

Bővebben...

Heti istentisztelet

Partnereink

Iskolapszichológus

| Módosítva: 2020. szeptember. 02., szerda - 13:59:52

Bemutatkozás

Pósfai Natasa vagyok, 2020 szeptemberétől A Budapest - Fasori Evangélikus Gimnázium iskolapszichológusa. Mesterdiplomámat az ELTE tanácsadás – és iskolapszichológia szakirányán szereztem meg 2018-ban. Szakmai tapasztalatom pedagógiai szakszolgálatnál, gyermekpszichiátrián, valamint magán klienseim által szereztem, ezen felül folyamatosan kiegészítő képzéseken veszek részt, hogy bővítsem szakmai eszköztáramat. Jelenleg a Magyar Családterápiás Egyesület tagjaként a családterapeuta képzést végzem.

Mit csinál az iskolapszichológus?

Az iskolapszichológus olyan szakember, aki a pszichológia eszközeivel, elfogadó és támogató attitűdjével segíti a pedagógiai munkát, támogatja a diákok lelki egészségének fejlődését, és ezáltal a pozitív iskolai légkör fenntartását. Az iskolapszichológus egyfajta „híd” szerepet tölt be, hiszen a tevékenysége a gyermek – szülő – pedagógus hármasával szoros együttműködésben valósul meg.

Az iskolapszichológia látásmódja preventív, tehát a hangsúly a szűrésen, megelőzésen van, ezen kívül rendszerszemléletben gondolkodik, vagyis a gyermeket kapcsolati rendszereinek részeként vizsgálja. Ilyen kapcsolati rendszer például a család, az osztályközösség, vagy épp az iskola közege, így az iskolapszichológus legfőbb feladata az iskola életében közreműködő személyeknek nyújtott tanácsadás, vagyis a tanulók, pedagógusok és szülők egyaránt kérhetik a segítségét.

 

Kedves Diákok!

Iskolapszichológusként csoportos foglalkozások (melyek lehetnek tanórai keretek között vagy azon kívül) és egyéni beszélgetések keretében egyaránt találkozhattok velem.

Az egyéni beszélgetések bizalmasak, tehát engem titoktartás kötelez. Ezeken az alkalmakon a hangsúly az általatok hozott kérdésen van, mely kapcsán közösen megállapodunk, hogy hány alkalommal találkozzunk. Az egyéni konzultációk keretében nem konkrét tanácsot adok, hanem kérdésekkel, kérdőívekkel, rajzos feladatokkal, vagy akár relaxációs technikák elsajátításával segítek minden hozzám forduló diáknak, hogy megtalálja a választ a kérdéseire, ezáltal elinduljon a megoldás felé vezető úton.

Segítségképp említek néhány példát, amit érdemes lehet átbeszélni, de gyakorlatilag bármilyen kérdéssel fordulj hozzám bizalommal!

 • Önértékelési gondok, önbizalomhiány
 • Tanulással kapcsolatos nehézségek
 • Szorongás, félelmek
 • Krízishelyzet (bármilyen váratlan, megrázó esemény)
 • Pályaválasztási kérdések
 • Testtel való elégedetlenség, étkezéssel kapcsolatos nehézségek
 • Testi tünetek (pl. gyakori fejfájás, hasfájás)
 • Kihívások az osztályközösségbe való beilleszkedésben
 • stb.

 

Kedves Szülők!

Amennyiben kérdésük merül fel gyermekükkel kapcsolatban, és úgy érzik segítséget jelentene egy beszélgetés az iskolapszichológussal, keressenek bizalommal.

A gyermek viselkedésében, hangulatában, teljesítményében bekövetkező változások arról adnak jelzést, hogy a gyermeknek nehézségei vannak az előtte álló feladatokkal, így, ha azt veszi észre, hogy

 • a szokásosnál súlyosabbak a konfliktusaik, korábban jó volt a kapcsolatuk, de most valamiért nem találják a közös hangot,
 • az utóbbi időben jelentősen romlott a gyermeke teljesítménye,
 • a család életében változás, vagy esetleg valamilyen krízishelyzet alakult ki (pl.: költözés, kistestvér születése, válás, haláleset…stb.) és szeretné támogatni gyermekét

szeretettel várom egy konzultációs alkalmon, hogy beszélgessünk gyermeke kapcsán, és megoldást találjunk a felmerülő kérdésekre.

Az iskolapszichológusi segítséget a gyermekeik önként vehetik igénybe, viszont 18 éves kor alatti tanulók esetében a szülő beleegyező nyilatkozata szükséges hozzá, mely itt letölthető.

Fontos tudni, hogy előfordulhatnak olyan esetek, amik meghaladják az iskolapszichológiai tanácsadás kereteit, és szükséges más szakember közreműködése is. Ebben az esetben segítek felvenni a kapcsolatot a megfelelő intézményekkel és szakemberekkel (pl. pedagógiai szakszolgálat, családsegítő központ, gyermekpszichiátria, stb.).

 

 

Előzetes időpont egyeztetés:

 • email címen:  posfai.natasa@gmail.com

 

Az iskolában az alábbi napokon vagyok elérhető:

Hétfő: 11.00-15.00 – orvosi rendelő

Szerda: 12.00 -16.00 – lelkész szoba

Csütörtök: 10.00 – 15.00 – orvosi rendelő

 

Szeretettel várom a hozzám forduló diákokat, szülőket és pedagógusokat!

Pósfai Natasa

 

Hasznos linkek

Események